Farelerde 3-Metilkolantrenle İndüklenen Fibrosarkoma Üzerine Sisteamin, Putresin ve Sisteamin-Putresin Kombinasyonunun Etkileri
Prof. Dr. Abdullah DOĞAN
Doç. Dr. Pınar AKSU KILIÇLE
Dr. Öğr. Üyesi Dinçer ERDAĞ
Kadir Özcan
Uşak Üniversitesi, Türkiye
Ertan Doğan
Bu çalışmada farelerde 3-metilkolantren (3-MC) ile indüklenen fibrosarkoma üzerine sisteamin, putresin ve sisteamin-putresin kombinasyonunun etkileri araştırıldı. Araştırmada Mus musculus albino ırkı, 2-3 aylık ve 20±2.0 g ağırlığında olan toplam 135 adet erkek fare kullanıldı. Fareler her grupta 15 adet olacak şekilde 9 gruba ayrıldı. Fareler standart diyet ve su ile ad libitum olarak beslendi. Birinci grup negatif kontrol grubu olarak tutuldu. İkinci gruba deri altı yolla 0.2 ml susam yağı, üçüncü gruba deri altı yolla 3-MC enjekte edildi. Dördüncü gruba içme suyuyla %0.1 oranında sisteamin, beşinci gruba %0.1 oranında putresin, altıncı gruba %0.1 oranında sisteamin ve %0.1 oranında putresin karışımı ad libitum olarak verildi. Yedinci gruba deri altı yolla 0.2 ml 3-MC çözeltisi (1 mg 3-MC/0.2 ml susam yağı) ve bir ay sonra içme suyuyla %0.1 oranında sisteamin, sekizinci gruba deri altı yolla 0.2 ml 3-MC çözeltisi ve bir ay sonra içme suyuyla %0.1 oranında putresin, dokuzuncu gruba deri altı yolla 0.2 ml 3-MC çözeltisi ve bir ay sonra içme suyuyla %0.1 oranında sisteamin + %0.1 oranında putresin karışımı ad libitum olarak verildi. Bir yılın sonunda ferelerin dokuları morfolojik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Araştırma sonucunda 3-MC ile indüklenen fibrosarkomaya karşı çoktan aza doğru putresin, sisteamin+putresin ve sisteaminin koruyucu etki gösterdiği belirlendi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi