Detection of Brucella spp in Vaginal Swab Samples of Aborting Cattle Comparison of Immunoperoxidase to Bacteriological Culture Technique
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Hasan Özen
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Musa Karaman
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Doğan AKÇA
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Brusellozis sığır yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden olan önemli bir hastalıktır. Kars’ta Brucella spp. nedenli abortlar oldukça yaygındır. Bu nedenle Brusellozis olgularının tespiti büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada; Brusellozisin tespiti amacıyla immunokimyasal boyama yöntemi test edildi ve bakteriyolojik kültür yöntemi ile karşılaştırıldı. Abortu takiben toplam 261 vajinal svap örneği ineklerden toplandı. Kültür yöntemi ile 25 hayvanda Brucella spp. izole edildi. Tüm Brucella izolatları Brucella abortus saha suşu olarak identifiye edildi ve B. abortus biyotip 3 olarak tiplendirildi. Kültür pozitif vajinal örneklerden hazırlanan sürme preparatlar immunoperoksidaz yöntemi ile boyandı ve 25 hayvandan 22’si Brucella pozitif tespit edildi. İmmunoperoksidaz yönteminin duyarlılığı ve özgüllüğü sırasıyla %88 ve %92 olarak hesaplandı.
brusellozis,sığır,hücre kültürü,saptama,teşhis,Brucella abortus,immunoperoksidaz tekniği,vajina,metodoloji,yavru atma,soy,tanı teknikleri,gebelik
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI