Kars Yöresi Sığırlarından Alınan Süt ve Vajinal Sıvap Örneklerinden Listeria Türlerinin Araştırılması
Doç. Dr. Doğan AKÇA
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Bu çalışmada, Kars merkez ve Selim ilçesine bağlı köylerde atık yaptığı bilinen sığır sürülerinde bulunan 250 inekten alınan süt ve vajinal sıvap örnekleri olmak üzere toplam 500 örnek Listeria cinsi bakteriler yönünden kültürel olarak değerlendirildi. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)’nın bildirdiği yöntem ile yapılan izolasyon çalışmasında, Listeria Enrichment Broth (LEB) ve Listeria Selective Agar (LSA) kullanılmış, süt örneklerinin 2’sinden (%0.8) L. monocytogenes izole edilirken, vajinal sıvap örneklerinin 14’ünden (%5.6) Listeria spp. izole edilmiştir. Vajinal sıvap örneklerinden izole edilen 14 Listeria izolatının 7’si (%2.8) L. monocytogenes, 3’ü (%1.2) L. welshimeri, 2’si (%0.8) L. seeligeri ve 2’si de (%0.8) L. innocua olarak identifiye edilmiştir. İzole edilen 10 (%10.4) Listeria izolatı, atık yaptığı bilinen 96 inekten elde edilmiştir. İzolatlara uygulanan iap genini hedefleyen PCR işleminde 16 izolattan 5 tanesinde pozitif sonuç elde edildi.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Özet Metin Olarak Yayımlanan Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe