Celil Memmedguluzade’nin Hayatı ve Mücadelesi
Doç. Dr. Afina BARMANBAY
Azerbaycan edebiyatında Mirza FeteliAhundov ile esası konulan klasik maarifçirealizmden sonra 20. yüzyıl başlarında tenkidîrealizm akımı meydana gelmiştir. Bu dönemedebiyatta sosyal-siyasi meseleler önemli bir yeredinmiş, konu itibariyle geniş alanı kapsayanrealizm edebî akımı, tür ve şekil olarak dadallanmıştır. Bu açıdan baktığımızda Azerbaycanedebî hayatının öncülerinden biri olan CelilMemmedguluzâde’nin eserlerinde realizm edebîakımının bütün konu ve türlerini görebiliriz.Azerbaycan edebî fikir tarihinde tenkidîrealizm akımının kurucularından olan CelilMemmedguluzâde, ünlü “Molla Nesreddin”dergisinin editörüdür. Muasırlarının Mirza Celildiye hitap ettikleri Celil Memmedguluzâde’nindünyaya bakış açısının ve ilerideki edebî tarzınınoluşmasında yaşadığı muhitin, ailesinin veçocukluğundan beri içinde bulunduğu ortamınetkisi önemli ipuçları vererek yazarı daha iyianlama ve eserlerini detaylıca araştırabilme imkânısağlamaktadır. Bu çalışmada; CelilMemmedguluzâde’nin kesin doğum tarihi ile ilgilitartışmalar, çocukluk muhiti hakkında etkileyicidetaylar, evlilikleri, faaliyetleri, dış görüntüsü,karakteristik özellikleri, genel olarak net yorumyapmaktan kaçınılan dinî görüşleri, hayatı boyuncafarklı ülke rejimleri dâhilinde verdiği mücadelelerönemli ayrıntılarıyla birlikte ele alınarak, yazarınedebî portresi çizilmiştir.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Sistemi (ULAKBİM), TR Dizin, Modern Language Association (MLA), Scilit, MIAR, OCLC, WorldCat, Akademia Sosyal Bilimler İndeksi (Asosindex), Sobiad, Acarindex, Akademik Dizin, Researchgate, OpenAIRE
Basım Tarihi 05-2020