ST Segment Yüksekliği Olmayan Miyokard İnfarktüsü Hastalarında Nötrofil/Lenfosit Oranı ile SYNTAX ve SYNTAX II Skorları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
Prof. Dr. İbrahim RENCÜZOĞULLARI
Doç. Dr. Yavuz KARABAĞ
Metin Çağdaş
Süleyman Karakoyun
Mahmut Yesin
Dr. Öğr. Üyesi İnanç ARTAÇ
Dr. Öğr. Üyesi Doğan İLİŞ
Bahattin Balcı
Amaç: ST segment yüksekliği olmayan miyokard infarktüsü(NSTEMİ), koroner arter hastalarının (KAH) en sık prezantasyonlarındanbiridir. Syntax II skoru kompleks KAH olan hastalarınmortalitesini predikte etmek için son zamanlarda geliştirilmiş ikianatomik ve altı klinik değişken içeren bir skorlama sistemidir.Nötrofil/lenfosit oranı (NLR) temel olarak bazal inflamatuvar cevabıyansıtan bir parametredir. Bu çalışmada; NSTEMİ hastalarındaNLR ile KAH şiddeti arasındaki ilişkiyi Syntax skoru (SS) ve SyntaxII skorunu (SSII) kullanarak araştırmak amaçlanmıştır.Materyal ve Metot: Şubat 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasındaKafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvuran ve koroner anjiyografi(KAG) uygulanan ardışık toplam 271 NSTEMİ hastası çalışmayadahil edildi. Hastalardan periferik venöz kan alındı ve bukanlardan NLR dahil bazı kan parametleri, biyokimyasal parametrelerile kardiyak biyobelirteçler çalışıldı. SS ile SSII hesaplandı.Bulgular: Çalışma grubu 194 NSTEMI hastasından (ort. yaş: 65± 12; %37.6 bayan hasta) oluştu. Daha öncesine ait SSII ile ilgilisınıflama olmaması nedeni ile hastalar medyan SSII değerine göre2 gruba bölündü (SS II≤ 31.5 düşük skorlu grup [n = 97] ve >31.5yüksek skorlu grup [n = 97]). SSII yüksek skorlu grupta NLR, SSIIdüşük skorlu gruba göre anlamlı olarak daha yüksekti (3.22 (2,30-4,86) vs 4.05 (2,83-7,21) p=0,004). NLR ile SS arasında korelasyonbulunmazken (r=0.023, p=0.759), NLR ile SSII korele olarakizlendi (r=0.218, p=0.002). NLR’ nin SS ile korelasyonun bulunmayıpSSII ile korelasyonun bulunması nedeni ile NLR’ nin SSIIbileşenleri ile korelasyon analizi yapıldı. Yapılan analizinde; NLR,sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (r=-0.161, p=0.026) ve kreatinklirensi ile ilişkili olduğu izlendi (r=-0.161, p=0.025). Ancak NLRSSII’nin diğer parametrik değişkenleri ile ilişkili değildi.Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda NLR, SS ile ilişkili olmayıp,SSII ile ilişkilidir. Yüksek NLR, SSII yüksek skorlu hastaları predikteedebilir ve SSII’yi predikte etmesi anatomik skor sistemindenziyade komorbiditeler ile alakalıdır.
Dergi Adı Kafkas Journal of Medical Sciences
Basım Tarihi 08-2017
Doi Numarası 10.5505/kjms.2017.47587
Makale Linki http://www.journalagent.com/z4/download_fulltext.asp?pdir=kafkasplng=turun=KJMS-47587