Hemşirelerin Bakım Odaklı Hemşire-Hasta Etkileşimine Yönelik Tutum ve Davranışları
Dr. Öğr. Üyesi Duygu BAYRAKTAR
İsmet Eşer
Ege Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimine yönelik tutum ve davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı çalışmanın evrenini, 24 Nisan 2015 - 08 Ocak 2016 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde çalışan tüm hemşireler (1350) oluşturmuştur. Çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 203 hemşire çalışma kapsamına alınmıştır. Veriler, bir soru formu ve Bakım Odaklı Hemşire-Hasta Etkileşimi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U, Kruskal Wallis, ANOVA testleri kullanılmıştır. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Bilimsel Etik Kurulu'ndanve kurumdan yazılı izin alınmıştır. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 34.65+7.53 yıldır ve %82.3'ü lisans mezunudur. Bakım odaklı hemşire-hasta etkileşiminin önemlilik ve yeterlilik boyutu ile hemşirelerin yaş grupları ve çalışma süreleri arasında; uygulanabilirlik boyutu ile hemşirelerin eğitim düzeyleri ve yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Sonuçlar: Hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimlerine yönelik tutum ve davranışlarının olumlu yönde olduğu, yüksek lisans mezunu, yaşı 46-58 yaş grubunda olan, meslekte daha uzun süredir çalışan hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimi tutum ve davranışlarının daha olumlu olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TÜBİTAK-ULAKBİM Türkiye Tıp Dizini, Türkiye Atıf Dizini, Google Scholar ve DOAJ
Basım Tarihi 01-2017