Treatment of hypersexuality and benign prostat hypertrophy with delmadinone acetate in intact male dogs
Hakkı Bülent Beceriklisoy
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Serhan Serhat Ay
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Duygu KAYA
Ali Reha Ağaoğlu
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Küçükaslan
Dicle Üniversitesi, Türkiye
Oa Aksoy
N Maral
Murat Fındık
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Selim Aslan
Yakın Doğu Üniversitesi, Türkiye
Erkek köpeklerde sıklıkla görülen ve cerrahi yaklaşımın endike olmadığı durumlarda, hiperseksüalite (HS) ve benign prostat hipertrofisi (BPH) olgularının tedavisinde delmadinon asetat’ın (DMA) etkinliği araştırıldı. Çalışma kısırlaştırılmamış 21 erkek köpekte yapıldı, bunların 12 tanesinde HS, 9 tanesinde de BPH semptomları gözlendi. DMA (Tardak® veya Tardastrex®) 3-5 mg/kg dozunda derialtı enjekte edildi ve 15 gün sonra ikinci tedavi aynı dozda yinelendi. Gereken olgularda semptomlar ortadan kalkana kadar uygulamalar tekrar edildi. HS vakalarında iyileşme oranı tek enjeksiyondan sonra % 50, ikinci ve üçüncü enjeksiyondan sonra ise % 25 oranında bulundu. Sırasıyla bu semptomların ortadan kalkma süreleri 5,83, 7,66 ve 6,00 gün sürerken, semptomların yeniden ortaya çıkmadığı stabil kalma süresi, 16,7, 18,7 ve 20,0 ay olarak bulundu. BPH vakalarında iyileşme oranı sırasıyla: % 33,3; % 22,2; ve % 44,4; iyileşme süresi: 12,0; 11,0; ve 9,5 gün; ve iyileşmenin stabil kaldığı süreler: >30; 12 ve 13,5 ay olarak bulundu. DMA’nın HS ve BPH vakalarında klinik olgularda sağaltım amacı için uygun terapötik ajan olduğu fakat geçici süreyle sağladığı iyileşmeden dolayı tekrarlayan dozlarının uygulanmasının gerektiği kanısına varılmıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türkish journal of veterinary and animal science