Examination of a Middle School Mathematics Preservice Teacher’s Interpretation Skills
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ERSARI
Bu çalışmanın amacı, bir öğretmen adayının, örüntü tanıma ve doğrusal fonksiyon görevlerini kullanarak öğrencilerin matematiksel düşüncelerini yorumlamasını incelemektir. Spesifik olarak, bu çalışma için araştırma sorusu şu şekildedir: Bir ortaokul matematik öğretmeni adayı, öğrencilerin örüntü tanıma ve doğrusal fonksiyon yeteneklerini test etmek için tasarlanmış görevleri kullanarak öğrencilerin matematiksel düşünmesini nasıl yorumlar? Öğretmen adayı Amy, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğusundaki büyük bir üniversitenin Matematik ve Fen Eğitimi Bölümü'nden bir ortaokul öğretmen adayıydı. Veriler, Amy'nin yüz yüze, yarı yapılandırılmış görüşme sırasında verdiği yanıtlar ve görüşme sırasında ürettiği yazılı çalışma ile görüşmenin transkriptinden oluşmaktadır. Bu çalışma, NCTM videolarındaki öğrencilerin çalışmalarında yer alan önemli matematiksel fikirlerin yorumlanması açısından, öğretmen adayının spesifik önemli matematiksel fikirleri ve onların anlamlarını açıkladığını tespit etmiştir. Öğretmen adayı öğrencilerin hatalarını veya kavram yanılgılarını yorumlarken videodan belirli örnekler vermekten ziyade kavram yanılgılarını matematiksel olarak açıklamıştır. Öğrencilerin akıl yürütmeleri arasındaki benzerlikleri yorumlama açısından, öğretmen adayının öğrencilerin akıl yürütmeleri arasındaki benzerliklere ilişkin açıklaması yüzeysel olmuştur. Göreve ve videoları kaç kez, bir veya iki kez, izlediğine bağlı olarak, öğretmen adayının öğrencilerin akıl yürütmeleri arasındaki farklılıkları yorumlarken kanıt sunma derecesi çeşitlilik gösterdi. Bu çalışma, öğretmen adayının yorumlama stratejilerinin gücünün görevlere bağlı olarak değiştiğini ortaya koymuştur. Öğretmen adayı tüm görevleri birden fazla şekilde çözmüş ve problemleri çözerken anahtar kavramları açıklamış olmasına rağmen derinlemesine yorumlama stratejileri sağlamamıştır.
Dergi Adı Kafkas Journal of Educational Research
Basım Tarihi 08-2021