Light and Electron Microscopic Studies of the Bursa of Fabricius in Turkeys
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Nevin Kurtdede
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, hindilerde bursa Fabricius’un yapısını ışık ve elektron mikroskobik olarak incelemektir. Çalışmada 20 adet hindi bursa Fabricius’undan alınan doku örnekleri materyal olarak kullanıldı. Bursa Fabricius’un duvar yapısının tunika mukoza, tunika muskularis ve tunika seroza katmanlarından oluştuğu görüldü. Tunika mukozanın lumene doğru uzanan plikalar yaptığı gözlendi. Lamina epitelyalisin interfoliküler epitel (IFE) ve folikülle ilişkili epitel (FAE) olmak üzere iki farklı epitelden oluştuğu tespit edildi. IFE hücrelerinin apikal yüzlerinde mikrovilluslar ve sitoplazmalarında mukus granülleri görüldü. FAE hücrelerinin apikal yüzlerinde mikrofoldlar ve sitoplazmalarında ise çok sayıda vezikül ve vakuol göze çarptı. FAE’in alt kısmında medulaya doğru devam ederek timusdaki Hassal cisimciklerine benzer lamelli epitelyal cisimcikleri şekillendiren destekleyici hücreler katmanının yer aldığı belirlendi. Plikalarda korteks ve medula bölümlerinden oluşan lenf folikülleri tespit edildi. Medulada ve kortekste lenfosit, lenfoblast, retikuler epitelyal hücreler (REC) ve makrofajlar gözlendi. Ayrıca medulada çok sayıda gözlenen sekretorik dendritik hücrelere (SDC) kortekste rastlanmadı. Kortekste az medulada ise bol bulunan REC’in sitoplazmalarında tonofibril ve yağ damlacıkları görüldü. Lenf foliküllerinin korteks ve medulasında az sayıda alfa naftil asetat esteraz ANAE-pozitif ve çok sayıda ANAE-negatif hücreler belirlendi. İnterfoliküler epitelin hemen altında ve interfoliküler bölgede plazma hücreleri ile lenf foliküllerinde pironinofilik hücreler görüldü.
elektron mikroskopisi,fabricius kesesi,ışık mikroskopisi,doku bilimi,sitoloji,hindi,lenfatik sistem
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi