Immunohistochemical examination on the effects of malathion and Onosma nigricaule (Boraginaceae) on the catalase (CAT) and superoxide dismutase-2 (Mn-SOD) in renal tissues of mice*
Buket Bakır
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Dinçer ERDAĞ
Prof. Dr. Sevda ELİŞ YILDIZ
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Hasan Asker
Uşak Üniversitesi, Türkiye
Mahmut Sözmen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, tarımda insektisit olarak kullanılan ve farelerde oksidasyon parametrelerine neden olan malathiona karşı Onosma nigricaule'den elde edilen bitki ekstraktlarının immunohistokimyasal yöntemle böbrek dokusunda katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz-2 (Mn-SOD) salınımı üzerine etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 48 adet erkek (Mus musculus) fare kullanıldı. Fareler 6 gruba (kontrol grubu, mısır yağı grubu, serum fizyolojik grup, Onosma nigricaule grubu, malathion grubu, Onosma nigricaule+malathion grubu) ayrıldı. Histolojik ve patolojik değerlendirmeler için hematoksilen-eozin and triple boyama yöntemleri kullanıldı. Böbrek dokusunda CAT ve Mn-SOD lokalizasyonu için ise streptavidin-biotin- peroxidase yöntemi kullanıldı. CAT immunoreaktivitesinin fare böbrek dokusunun tubulus proksimalisinde olduğu görüldü. CAT immunoreaktivitesinin malathion grubunda zayıf, malathion+Onosma nigricaule grubunda orta yoğunlukta, diğer gruplarda ise yüksek yoğunlukta olduğu tespit edildi. Mn-SOD immunoreaktivitesinin böbrek medullasında olduğu görüldü. Malathion grubunda zayıf, mısır yağı grubu, serum fizyolojik ve Onosma nigricaule+malathion gruplarında orta yoğunlukta, kontrol ve Onosma nigricaule gruplarında ise yüksek yoğunlukta olduğu tespit edildi. Onosma nigricaule'nin malathionun oksidadif etkilerine karşı antioksidan gibi koruyucu bir rol oynadığı sonucuna varılabilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi