Anatomical and histological structure of ovary and salpinx in Red Foxes (Vulpes vulpes) (Linnaeus, 1758)
Doç. Dr. Gülseren KIRBAŞ DOĞAN
Doç. Dr. Mushap KURU
Buket Bakır
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Kızıl tilki, tilkilerin en büyüğü ve vahşi yaşamın bir üyesi olan carnivorların en çok görülenidir. Bu çalışma ile kızıl tilki ovaryum ve salpinx’inin anatomik ve histolojik yapısını belirlemek amaçlandı. Tüm müdahalelere rağmen merkez tarafından kurtarılamayan benzer yaşlardaki 4 adet kızıl tilki ovaryum ve salpinx’i diseke edildi. Ölçümler digital kumpas yardımıyla sağ-sol ovaryum ve salpinx’ten alındı. Her bir ovaryum ve salpinx’in ağırlığı digital hassas terazide tartıldı (min: 0,0001 g, max: 220 g). Ortalama ovaryum uzunluğu 13,43 ± 2,38 mm, genişliği 6,28 ± 1,99 mm, kalınlığı 4,89 ± 0,18 mm ve ağırlığı 0,93 ± 0,14 g idi. Ortalama salpinx uzunluğu 76,22 ± 3,02 mm, genişliği 1,98 ± 0,07 mm ve ağırlığı 0,53 ± 0,31 g olarak belirlendi. Ovaryum dokusuna histolojik olarak incelenmesi amacıyla Crossman’ın üçlü boyama yöntemi uygulandı. Ovaryum’un dıştan germinatif epitelle çevrili olduğu, korteksinde farklı gelişim aşamasındaki foliküllerin bulunduğu ve içte bol miktarda kan damarı ve sinir pleksuslarının yer aldığı medulla tabakasından oluştuğu gözlendi. Sonuç olarak bu çalışmaya ait bulguların tilkiler üzerinde yapılacak olan cerrahi operasyonlarda (ovariektomi, ovaryohisterektomi) faydalı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca, yapılan çalışma ile özellikle yaban hayvanlarının üreme sistemi ile ilgili bilgi yetersizliğinin giderilmesi amaçlanmaktadır.
ergenlik,Cinsel sağlık eğitimi,psikolojik danışmanlar,karma yöntem
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Univ Vet Fak Derg,