img
The Impact of an Essential Oil Mixture on Growth Performance and Intestinal Histology in Native Turkish Geese (Anser anser)   
Yazarlar
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Türkiye
Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN Prof. Dr. Tarkan ŞAHİN
Türkiye
Doç. Dr. Özlem KARADAĞOĞLU Doç. Dr. Özlem KARADAĞOĞLU
Türkiye
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Serpil ADIGÜZEL IŞIK Dr. Öğr. Üyesi Serpil ADIGÜZEL IŞIK
Türkiye
Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK
Türkiye
Mehmet Akif Yörük
Türkiye
Özet
Bu çalışmada esansiyel yağ (EY) karışımının (Biomin) yerli Türk kazlarında besi performansı, karkas randımanı, bazı organ ağırlıkları ve duodenum kript derinliği üzerine etkisi incelenmiştir. Hayvan materyali olarak 60 adet 1 günlük Yerli Türk kazı (Anser anser) kullanılmıştır. Kazlar üç deneme grubuna ve her birinde beş hayvan bulunan dört alt gruba ayrılmıştır. Hayvanlar tartılarak ve ayaklarından numaralandırılarak homojen dağıtılmıştır. Esansiyel yağ, gruplara sırasıyla; %0.0 (EY’siz), %0.1 ve %0.2 düzeylerinde verilmiştir. Hayvanlar iki hafta konsantre yemle (%21.93 HP ve 3010 kcal/kg ME) sekiz hafta mera+arpa kırmasıyla beslenmiştir. Deneme 10 hafta sürmüştür. Araştırmada esansiyel yağ karışımının canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, karkas randımanı, kalp, karaciğer, taşlık ağırlıkları üzerine anlamlı bir etkisi olmamıştır (P>0.05). Diğer yandan EY %0.1 ve %0.2 gruplarındaki hayvanlara ait kript derinlikleri, EY %0.0 grubuna göre daha yüksek çıkmıştır (P<0.05). Yapılan bu araştırma yerli Türk kazlarında EY karışımının hayvanların performansına herhangi bir etki yapmazken, duodenum kript derinliğini artırdığını göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-6045
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2020
Cilt No 26
Sayı 5
Sayfalar 625 / 631
Doi Numarası 10.9775/kvfd.2020.24070