Immunohistochemical Distribution of Insulin Glucagon and Somatostatin Containing Cells in the Pancreas of the Rat Wistar albino
Hakan Kocamış
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Mümtaz Nazlı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye
Nurhayat Gülmez
Yakın Doğu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Şahin ASLAN
Prof. Dr. Turgay DEPREM
Bu çalışmanın amacı insulin-, glukagon-, ve somatostatin-içeren hücrelerin rat pankreasında bölgesel olarak dağılımının belirlenmesidir. Doku örnekleri, derin etil anestezisi altındaki 10 adet erişkin rattan alındı. Doku kesitleri genel görünüm için Crossmon’ın bağ doku boyasıyla boyandı. Kesitlere insulin-, glukagon-, ve somatostatin içeren hücrelerin dağılımının belirlenmesi için standart Avidin-biotin complex (ABC) metodu uygulandı. İnsulin içeren B hücrelerinin adacıkların merkezinde yerleştiği görüldü. Glukagon-içeren A hücreleri ve somatostatin-içeren D hücreleri adacıkların periferinde yerleşmişti. Somatostatin-içeren hücreler Langerhans adacıklarında az sayıdaydı. Sonuç olarak elde edilen bulgular sıklıkla diabet ya da adacık hücre tümörleri gibi hastalıklarda hayvan modeli olarak kullanılan ratların pankreasında yapılan çalışmalara katkıda bulunacaktır.
pankreas,glukagon,dağılım,sıçan,insülin,doku kimyası,immünohistokimya,somatostatin
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg.,