Comparison Between Goose Anser Anser and Chicken Gallus Gallus Domesticus Eggshells During Embryonic Development by Scanning Electron Microscopy
Prof. Dr. Seyit Ali BİNGÖL
Prof. Dr. Turgay DEPREM
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Prof. Dr. Serap KORAL TAŞÇI
Prof. Dr. Şahin ASLAN
Fatma Taş Arslan
Arzu Koçak Uyaroğlu
Bu çalışmada, taramalı electron mikroskop kullanılarak embriyonik gelişim sırasında kaz ve tavukların yumurta kabuğundaki değişiklikleri karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu çalışmada kaz ve tavuk yumurtası kullanılmıştır. Her iki türe ait yumurtalar üç gruba ayrıldı. Birinci gruba ait yumurta kabukları kuluçkaya konulmadan, ikinci gruba ait yumurta kabukları kuluçka süresinin ortasında ve üçüncü gruba ait olanlar ise kuluçkanın son günü olan çıkım gününde toplandı. Her bir yumurta kabuğunun ekvator kısmından 0,5 cm2 ebatında örnekler alındı. Bu örnekler rutin prosedürlerden geçirildikten sonra taramalı elektron mikroskobunda yapısal değişiklikler ve element oranı bakımından incelendi. Elektron mikroskop incelemesinde, kaz ve tavuk türlerinin kuluçka günlerine bağlı olarak yumurta kabuğu katmanlarında belirgin bir değişikliğin olmadığı tespit edildi. Her iki türün kendi içinde kuluçka günlerine göre yumurta kalınlığında ve kabuklardaki elementlerin oranlarında istatistiksel olarak benzerlik olduğu görüldü. Yumurta kabuğunun embriyonik gelişim boyunca uğradığı yapısal değişikliklerin kaz kuluçka veriminin düşük olmasında önemli bir etkiye sahip olmadığı sonucuna varıldı.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Poster Olarak Sergilenen Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili İngilizce