Yazarlar |
Özlem Durna Aydın
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Gültekin Yıldız
Türkiye |
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Songül ULUFER BULUT
Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe KANICI TARHANE
Türkiye |
Kadriye Pınar Ambarcıoğlu
Türkiye |
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Türkiye |
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Türkiye |
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Mert SEZER
Türkiye |
Özet |
Bu çalışmanın amacı, içme suyuna eklenen uçucu yağ karışımının kazlarda antioksidan kapasite ve bağırsak sağlığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Yüz sekiz civciv (3 günlük) rastgele 3 gruba ve her bir grup 6 alt gruba ayrılmıştır. Araştırma grupları şu şekildedir: C (Kontrol; Katkı takviyesiz); E1 (0,4 ml / L uçucu yağ karışımı takviyeli) ve E2 (0,8 ml / L uçucu yağ karışımı takviyeli). Deneme süresi 13 haftadır. Denemenin ilk 4 haftasında hayvanlar civciv dönemi besin madde ihtiyaçlarına gore beslenmiştir. Denemenin son 9 haftasında Kars ili şartlarında merada beslenmiştir. Denemenin 4. haftası ve bitiminde, GSH linear bir artış göstermiştir (sırasıyla P=0,008 ve P=0,004). Ancak, MDA, GSH, SOD, GPx, CAT, nitrik oksit, seruloplazmin, albümin, toplam protein ve globulin konsantrasyonları muameleleren önemli düzeyde etkilenmemiştir. Deneme sonunda asetik asit, butirik asit, izokaproik asit ve toplam kısa zincirli yağ asidi konsantrasyonları dereceli uçucu yağ karışımı ile doğrusal olarak etkilenmiştir. Propiyonik asit, izobütirik asit, valerik asit, izovalerik asit, kaproik asit ve BCFA konsantrasyonları açısından önemli bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak, kazlarda içme sularında bulunan uçucu yağ karışımı, antioksidan kapasite ve bağırsak sağlığını iyileştirmede kullanılabilir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Veterinary Journal of Ankara University |
Dergi ISSN | 1300-0861 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Dergi Grubu | Q4 |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 06-2022 |
Cilt No | 69 |
Sayfalar | 313 / 318 |
Doi Numarası | 10.33988/auvfd.876578 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.33988/auvfd.876578 |