Ovaryohisterektomi Operasyonu Yapılan Ratlarda Kitosan'ın Postoperatif Peritoneal Adezyon Üzerine Etkisi
Prof. Dr. Semra KAYA
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Erdoğan Uzlu
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Tuncay Tufan
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Sunulan çalışmada ovaryohisterektomi operasyonundan hemen sonra intraperitonal yolla kitosan kullanımının postoperatif dönemde peritonal adezyon oluşumunun engellemesi üzerine olan etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada 250-350 gr ağırlığında toplam 15 adet dişi Wistar-albino rat kullanıldı. Ratlar operasyon öncesinde ve sonrasında oda ısısında (22±2°C), neminde, 12 saat ışık-12 saat karanlık ortamda barındırıldı. Tekli kafeslerde barındırılan ratlar için laboratuvar hayvanlarındaki standart bakım ve besleme yapıldı. Bu ratlar uygun anestezik yöntemler ile anesteziye alındıktan sonra, ovaryumlar ve uterus standart prosedurlere uygun olarak alındı. Ratlar daha sonra rastgele 2 gruba ayrıldı. Kitosan grubundaki ratlara (n=8) ovaryohisterektomi operasyonundan hemen sonra 50 mg/kg dozda kitosan 2.5 mL serum fizyolojik ile karıştırılarak bir defaya mahsus olmak üzere intraperitonal yolla verildi. Kontrol grubuna (n=7) ise ilk gruptan farklı olarak yalnızca 2.5 mL serum fizyolojik intraperitonal olarak verildi. Operasyon günü, operasyonu takip eden 7 ve 14. günlerde vücut sıcaklıkları kaydedildi. Hayvanlar operasyondan 21 gün sonra yüksek dozda anestezik verilerek ötenazi edildi. Vücut sıcaklıkları bakımından gruplar arasında fark saptanmadı. Adezyon belirlenmeyen rat oranının kitosan grubunda daha yüksek olduğu saptandı. Ayrıca kitosan grubunda adezyon direncinin daha düşük olduğu saptandı. Özellikle adezyon skoru 3 oranının kontrol grubunda daha yüksek olduğu saptandı. Bu sonuçlar intraperitoneal kitosan uygulamasının adezyon görülme oranını ve adezyon direncini düşürdüğünü göstermektedir.
Rat,Adezyon,ovaryohisterektomi operasyonu,kitosan
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi