Babesiosis’li köpeklerde tedavi öncesi ve sonrası haptoglobin, seruloplazmin ve bazı biyokimyasal parametrelerin seviyelerinin belirlenmesi
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Bu çalışmada babesiosis ile doğal enfekte köpeklerde tedavi öncesi ve sonrası haptoglobin (Hp), seruloplazmin (Cp) ve bazı biyokimyasal parametrelerin seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini, iştahsızlık, ikterus ve hemoglobinüri şikayetleri olan farklı yaş ve cinsiyette 10 köpek oluşturdu. Klinik muayeneler ve Giemsa boyama sonrasında eritrositler içerisinde etkenlerin görülmesi ile tanı kondu. Tanı sonrasında tedavi öncesi ve sonrası hayvanlardan kan alınarak serumları ayrıştırıldı. Bu serumlarda Alanin aminotransferaz (ALT) ve Aspartat aminotransferaz (AST) enzim aktiviteleri, Hp, Cp, üre ve kreatinin seviyeleri belirlendi. Tedavi öncesi ALT (P<0.05) ve AST (P<0.05) enzim aktiviteleri ile üre (P<0.05), kreatinin (P<0.05) ve Cp (P<0.001), seviyeleri tedavi sonrasına göre yüksek belirlendi. Hp seviyesi ise tedavi öncesinde tedavi sonrasına göre düşük bulundu (P<0.001). Sonuç olarak Babesiosis’li köpeklerde ALT ve AST enzim aktiviteleri ile üre, kreatinin, Hp ve Cp seviyelerinde önemli değişikliklerin olduğu belirlendi. Köpeklerde babesiosis hastalığının prognozunda ve tedavi sürecinde bu parametrelerin takibinin önemli olabileceği kanaatine varıldı.
Dergi Adı HARRAN ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ
Basım Tarihi 07-2019