Impact of Supplementation with Branched Chain Amino Acids on Myocardium and Coronary in Regularly and Intensively Exercising Rats
Prof. Dr. İbrahim RENCÜZOĞULLARI
Doç. Dr. Yavuz KARABAĞ
Metin Çağdaş
Yasemen Adalı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Süleyman Karakoyun
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Mahmut Yesin
Dr. Öğr. Üyesi Fatih ALİBEYOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi İnanç ARTAÇ
Dr. Öğr. Üyesi Doğan İLİŞ
Doç. Dr. Uğur AYDIN
Bu çalışmada, düzenli ve yoğun olarak egzersiz yaptırılan ratlarda, dallı zincirli amino asit (BCAA) kullanımının miyokard ve koroner arterlere etkisi araştırılmıştır. Sekiz haftalık, 30 erkek rat rastgele deneysel ve kontrol gruplarına ayrıldı. Her iki grup, günaşırı periyotla, 2.5 cm basamak aralığı olan, 1.5 metre uzunluğunda 70 derecelik açıyla duran bir merdiven üzerinde, toplam 8 hafta boyunca, tırmanma egzersize tabi tutuldu. Deney grubu, standart diyete ek olarak BCAA takviyesi ile 1.5 mg/g/gün dozunda beslendi. Çalışma sonunda, deney grubunda, kontrol grubuna göre daha sık aterosklerotik lezyonları vardı (%61.5’e karşı %21.4; P=0.034). Ayrıca, kreatin kinaz, gruplar arasında benzer izlendiyse de, kreatin kinaz-miyokardiyal band izoformu (CK-MB) deney grubunda, hem kontrol, hem de başlangıç düzeylerine kıyasla belirgin olarak daha yüksekti. Bu, BCAA tüketen ve uzun süre egzersize tabi tutulan ratlarda, BCAA takviyesi tüketiminin miyokard ve koronerlere etkilerini inceleyen ilk çalışmadır. Bu çalışma zorlu egzersizle beraber, devamlı ve uzun süreli BCAA tüketiminin, koroner aterosklerotik süreç ve miyokardiyal hasar ile ilişkili olduğu gösterdi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi