Effectiveness of the Local Application of 1 Tioconazole in the Treatment of Bovine Dermatophytosis
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Prof. Dr. Erhan GÖKÇE
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Doç. Dr. Aliye GÜLMEZ SAĞLAM
Mehmet Çitil
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Çalışma materyalini, Kars ve çevre köylerinden sağlanan, 1,5-11 aylık yaşta, klinik ve mikrobiyolojik olarak dermatofitozis tanısı konulan 15 deneme ve 10 kontrol olmak üzere, toplam 25 sığır oluşturdu. Deneme grubundaki hayvanların derilerindeki lezyonların üzerine %1 tiokonazol içeren kremden 5 gün boyunca günde 1 kez sürüldü. Deneme grubundaki hayvanlardan 12sinde 3. uygulamayı takiben, dermatofitoz lezyonlarındaki keratinize dokuların büyük oranda azaldığı, 5. uygulama sonunda ise tamamen kaybolduğu görülürken 3 hayvanda keratinize doku dökülmediği için 7. uygulamaya gidildi. İlaç uygulanan tüm hayvanlarda lezyonlu bölgelerde 3-4. haftalarda kıllanmanın başladığı, 7-8. haftalarda ise tamamen iyileştiği görüldü. Sonuç olarak, sığırlarda dermatofitozis olgularının tedavisinde ilk olarak denenen %1lik tiokonazolün, kullanımının kolay olması ve tedavi edici etkisinin yüksek olması nedeniyle, sığırlarda dermatofitozis olgularının sağaltımında oldukça etkili bulunmuştur.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi