The Isolation of Dichelobacter nodosus and Identification by PCR from Ovine Footrot in Kars District Turkey
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Prof. Dr. Salih OTLU
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Doç. Dr. Aliye GÜLMEZ SAĞLAM
Dr. Öğr. Üyesi Elif ÇELİK
Doç. Dr. Doğan AKÇA
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Bu araştırmada, Kars yöresinde footrotlu koyunlardan hastalığın spesifik etkenin izolasyonu, PCR ile identifikasyonu ve böylece hastalığın prevalansının saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla 10 farklı sürüye ait 8970 koyun klinik olarak incelenmiş 1532'sinde (%17.07) çeşitli nedenlere bağlı topallık görülmüştür. Bunlardan 247'si (%2.75) klinik açıdan footrot şüpheli olarak belirlendi. Footrot şüphesiyle anaerobik ortamda kültürel olarak değerlendirilen 247 örneğin 205 inde (%82.99) bakteriyel izolasyon gerçekleştirilmiş, izolatların yapılan Gram boyama ve mikroskobik incelenmeleri sonucu bunların 195'i (%95.12) Gram negative çomak morfolojisinde bakteriler olarak görülmüştür. Bu izolatlar Dichelobacter nodosus'a spesifik primer kullanılarak polymerase chain reaction (PCR) a tabi tutulmuş ve 153'ünde (%78.46) beklenen ağırlıkta (440 bp) amplikonlar saptanmıştır. Bu bulgular dikkate alındığında, Kars yöresindeki koyunlarda hastalığın prevalansının yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi