The Effects of High and Low Altitudes on Conjunctival Florain Sport and Work Horses A Field Study in the NortheastAnatolia Region of Turkey Kars and Iğdır
Prof. Dr. Vedat BARAN
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Oktay Genç
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Salih OTLU
Sadık Yayla
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Doç. Dr. Uğur AYDIN
Dr. Öğr. Üyesi Elif ÇELİK
Doç. Dr. Aliye GÜLMEZ SAĞLAM
Bu çalışmada gerek spor amaçlı gerekse hizmet faaliyetlerinde kullanılan ve farklı rakımlarda yaşayan sağlıklı atlara ait konjunktival mikrofloranın belirlenerek bunların oküler hastalıklar yönünden yaratabilecekleri predispozisyonların tesbit edilmesi amaçlanmıştır. Yaşları ortalama 6 olan İngiliz, Arap ve yerli ırklara mensup her iki cinsiyette toplam 200 ata (yüksek rakımlı bölgede yaşayan 50 spor ve 50 hizmet ile alçak rakımlı bölgede yaşayan 50 spor ve 50 hizmet atı olmak üzere) ait 400 gözün klinik ve oftalmoskopik muayeneyesi yapılarak herhangi bir göz problemi olmayan bu atlara ait konjunktival resesustan sürüntü örnekleri alındı. Mikrobiyolojik incelemeler sonucu 400 sürüntü örneğinin 125inden (%31.2) bakteri, 194ünden (%48.5) ise mantar izolasyonu gerçekleştirilmiştir. İzole edilen bakterilerin çoğunlukla Gram pozitif olduğu (%71.5) ve ilk sırada Staphylococcus spp, ikinci sırada ise Bacillus spp.nin yer aldığı tespit edilmiştir. Mantar izolasyonu açısından en sık izole edilen %39.6 oranla Maya, ikinci sırada %22.6 ile Penicillium spp., ve üçüncü sırada %17.5 ile Aspergillus spp.dir. İzole edilen bakteriler üzerine en etkili antibiyotikler sefalosporin, oksitetrasiklin, linkomisin/neomisin (L/N) ve seftiofur olarak belirlendi. Farklı amaçla kullanılan atların hem rutin sağlık kontrollerinde, hem de bakteri ve mantar nedenli göz yangılarında sağaltım planı oluşturulurken, çalışmamızla belirlenen konjunktival mikrofloranın dikkate alınması ve çalışmadan elde edilen verilerin referans değer olarak göz önünde bulundurulması, atlarda göz enfeksiyonu varlığında daha etkin bir sağaltım protokolü oluşturulmasına yardımcı olabilektir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi