Systemic toxoplasmosis in a kangaroo Macropus sp
Kabak YB
Guvenc T
Kul O
Deniz A
Gulbahar MY
Bu çalışma, yerel hayvanat bahçesinde kronik diyare teşhisinden sonra ölen bir çalı kangurusunda (Macropus sp.) sistemik toxoplazmozisi tanımlanmaktadır. Makroskopik olarak, deri altında yaygın peteşiyal kanamalar, karın boşluğunda 100 ml kanlı sıvı, omentum ve yağ dokuda pek çok nodüler yapılar ile mide ve ince bağırsakların subserozal damarlarında dilatasyon gözlendi. Mikroskopik olarak, akciğerde nekrotik bronkointerstisyel pnömoni ve miyokardium, adrenal bezler ile mide ve ince bağırsakların tunika muskularisinde pyogranülomatöz yangı ve çok sayıda nekrotik alan belirlendi. Pankreas ve çevresindeki abdominal yağ dokuda pyogranülomatöz yangı ile birleşmiş multifokal asellüler nekroz vardı. Serbest ve /veya intrasellüler yerleşimli Toxoplasma gondii benzeri granüler yapılar nekrotik alanlar ile birlikte görüldü. Bu granüler yapılar ve nekrotik alanlar poliklonal anti-Toxoplasma gondii antikoru ile şiddetli immunoreaksiyon gösterirken, Neospora caninum ve Leishmania sp. için reaksiyon negatifti. Toxoplasma gondii B1 geninin 97 bp uzunluğunda spesifik bir bölgesine yapılan nested-PCR ile toksoplazmozisin teşhisi doğrulandı. Sonuç olarak, Türkiye’de local bir hayvanat bahçesindeki kanguruda sistemik toksoplazmozis vakası histopatolojik, immunoperoksidaz teknik ve PCR kullanılarak ilk kez teşhis edildi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Üniv Vet Fak Derg