Protective Effect of Silymarin on Diethylnitrosamine Induced Hepatocellular Carcinoma Model in Wistar Rats Cancer Patterns and Cytological Variants
Doç. Dr. Emin KARAKURT
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Bu çalışmada, ratlarda deneysel olarak Dietilnitrozamin uygulanarak oluşturulan Hepatoselüler karsinom modelinde Silimarin’in koruyucu etkisi kanser paternleri ve sitolojik varyantlar açısından histopatolojik metodlarla araştırılmıştır. Bu amaçla ratlar 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki ratlara 20 hafta boyunca pelet yem ve içme suyu verildi. Sham grubundaki hayvanlara %0.9 NaCl içerisinde çözdürülmüş propilen glikol intraperitoneal yolla haftada 3 kez olmak üzere 20 hafta boyunca verildi. DEN grubundaki hayvanlara 50 mg/kg dozunda haftada 1 kez olmak üzere 20 hafta boyunca DEN uygulaması yapıldı. DEN+Silimarin grubundaki ratlara DEN uygulamasından 1 hafta önce başlayacak şekilde 100 mg/kg dozunda haftada 3 kez olmak üzere 21 hafta boyunca intraperitoneal yolla Silimarin uygulandı. Silimarin grubundaki ratlara 100 mg/kg dozunda 20 hafta boyunca intraperitoneal yolla haftada 3 kez olmak üzere Silimarin uygulandı. Çalışmanın sonunda, hayvanların sistemik nekropsisi yapıldı ve karaciğer doku örnekleri alındı. Rutin doku takip işlemlerinden sonra kesitler ışık mikroskobu altında değerlendirildi. DEN ve DEN+Silimarin gruplarında Hepatoselüler karsinom oluştuğunu gözlemledik.
Diethylnitrosamine | Hepatocellular Carcinoma | Patterns | Silymarin | Variants
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ELSEVIER – Scopus, EBSCO, Cab Abstracts, CABI full text, ULAKBİM-TUBİTAK Yaşam Bilimleri, Türkiye Atıf Dizini, Google Scholar