Investigation of Ruminant Encephalitic and Septicemic Listeriosis by the Immunofluorescence Method
Doç. Dr. Emin KARAKURT
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Özhan Karataş
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Hilmi NUHOĞLU
Ali Sefa Mendil
Doç. Dr. Doğan AKÇA
Arş. Gör. Ayfer YILDIZ UYSAL
Listeria cinsi toprakta saprofit olarak bulunan ancak aynı zamanda son konaklarında patojenik etkilere sahip türler içeren Gram-pozitif fakültatif intraselüler bakterilerdir. Listeria monocytogenes, insanlarda ve hayvanlarda Listeriosis vakalarının çoğundan sorumlu olan Listeria türlerindeki başlıca patojendir. Bu çalışmada, Listeriyozis şüpheli klinik belirti gösteren koyun ve sığırlardan alınan beyin ve karaciğer dokularında L. monocytogenes’in histopatolojik ve immunfloresan metodlarla araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada L. monocytogenes’in kültürel yöntemlerle izolasyonu ve identifikasyonu da uygulanmıştır. Çalışmanın materyalini, 16 koyun ve iki sığıra ait doku örnekleri oluşturmuştur. Kültürel analiz sonucunda vakaların 12 (%66,6)’sinden L. monocytogenes identifiye edilmiştir. Histopatolojik ve makroskobik bulgular çerçevesinde Listeriyozis şüpheli 18 vakanın 16 (%88,8)’sı immunfloresan metodla pozitif tespit edilmiştir. Bu bulgular, immunfloresan boyama yönteminin Listeriyozisin teşhisinde güvenilir ve hassas bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.
sheep,listeriosis,Cattle,immunofluorescence
Dergi Adı Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi