Apoptosis in bovine ocular squamouse cell carcinomas
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Dr. Öğr. Üyesi Hilmi NUHOĞLU
Arş. Gör. Ayfer YILDIZ UYSAL
Amaç: Hücre ölümü özellikle de apoptozis hücre konusunda en çok çalışılan konular arasında yer almaktadır. Hastalıklardaki apoptozis mekanizmasının anlaşılması sadece hastalıkların patogenezinin anlaşılmasına değil hastalıkların tedavisine de yardımcı olacaktır. Bu çalışmada sığırlarda gözlenen oküler yassı hücreli karsinomların (Bovine ocular squamouse cell carcinoma, BOSCC) derecelendirilmesi ve farklı anaplastik özellikler gösteren bu tümörlerde apoptozisin değerlendirilmesi hedeflendi. Gereç ve Yöntem: BOSCC’lerde apoptozisin incelenmesi amacıyla, formalinde tespit edilmiş 10 adet kötü differensiye, 10 adet orta differensiye ve 10 iyi diferensiye olan toplam 30 adet tümör dokusu kullanıldı. Histopatolojik inceleme için hematoksilen & eozin (H&E); apoptozisin tespit için tüm BOSCC’lerde TUNEL (Terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated dUTP nick end-labeling) boyaması yapıldı. Bulgular: BOSCC’lerde malignite artıkça apoptozisin azaldığı saptandı (p<0.001). İncelenen tüm tümörler malign olmasına rağmen iyi differensiye tipte kontrollü hücre ölümü olan apoptozun şiddetli olduğu ancak orta ve kötü differensiye tiplerde apoptozisin hafif şiddette olduğu saptandı. Öneri: Sığırlarda gözlenen bu durumun kanser patogenezi ve tedavisine yönelik çalışmalarda göz önünde bulundurulması gerektiği kanısına varıldı.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Dergi Tarandığı Indeksler Zoological Record Cab Abstracts Dairy Science Abstracts Veterinary Science Database Index Veterinarius Animal Breeding Abstracts Agricultural Engineering Abstracts Global Health World Agricultural Economics and Rural Sociology Abstracts Forest Products Abstracts Grasslands and Forage Abstracts Helminthological Abstracts Rural Development Abstracts Soils and Fertilizers Soybean Abstracts Sugar Industry Abstracts Tropical Disaeases Bulletin Wheat, Barley and Tritacale Abstracts Maize Abstracts
Makale Dili İngilizce