The Protective Effect of Lactoferrin on Adenosine Deaminase, Nitric Oxide and Liver Enzymes in Lipopolysaccharide-Induced Experimental Endotoxemia Model in Rats
Doç. Dr. Canan GÜLMEZ SAMSA
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Kezban YILDIZ DALGINLI
Prof. Dr. Emine ATAKİŞİ
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Bu çalışmada, ratlarda lipopolisakkarit (LPS) ile indüklenen deneysel endotoksemi modelinde laktoferrin (LF)’in adenozin deaminaz (ADA) aktivitesi, nitrik oksit (NO) ve karaciğer enzim düzeyleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 40 adet Sprague Dawley dişi rat kontrol, LF (20 mg/kg, ip), LPS (20 μg/kg, ip) (E. coli tip 0111: B4) ve LF+LPS (20 mg/kg LF+20 μg/kg LPS, ip) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Bir hafta boyunca LF hergün verilirken, LPS tek doz uygulandı. LPS enjeksiyonundan 6 saat sonra sakrifiye edilen hayvanların karaciğer ADA aktivitesi, NO düzeyleri ve karaciğer enzim (aspartat aminotransferaz ‘AST’, alanin aminotransferaz ‘ALT’ ve gama glutamiltranspeptidaz ‘GGT’) aktiviteleri belirlendi. Hücresel immunitenin bir belirteci olan ADA aktivitesi ve NO düzeyleri LPS indüklü endotoksemide arttı ve LF takviyesi bu düzeyleri önemli şekilde azalttı (P<0.001). Tüm grupların karaciğer ALT, AST ve GGT aktivite düzeyleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark görülmezken, LPS grubunda serum AST ve GGT aktivite düzeyleri diğer gruplara kıyasla önemli şekilde daha yüksekti ve laktoferrin takviyesi bu düzeyleri önemli ölçüde azalttı (sırasıyla P<0.001 ve P<0.05). Sonuç olarak, LPS’nin ADA sentezini ve NO salımını arttırdığı ve LF’nin immün yanıtı uyarmada antienflamatuar ve immün baskılayıcı görev gördüğü söylenebilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi