Nitric Oxide Levels Total Antioxidant and Oxidant Capacity in Cattle with Foot and Mouth Disease
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Prof. Dr. Emine ATAKİŞİ
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Çalışmanın amacı şap hastalığına (FMD) yakalanmış sığırlarda total antioksidan (TAC), oksidan kapasite (TOC) ve nitrik oksit (NO) seviyelerini araştırmaktır. Araştırmada, yaşları 24 ve 48 ay arasında olan 20 Montofon ırkı sığır kullanıldı. Hayvanlar kontrol (n=10) ve şap hastalıklı (n=10) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Kan örnekleri Vena jugularis’ ten alınarak santrifuj edildi. Şaplı hayvanlarda TOC ve NO seviyeleri kontrol grubundaki hayvanlara göre önemli düzeyde yüksekti. TAC seviyesinde ise şap hastalıklı ve kontrol grubu arasında önemli bir değişiklik saptanmadı. Sonuç olarak şap hastalığının sığırlarda serum NO ve TOC seviyesini artırırken, TAC seviyesini etkilemediği belirlendi.
kan kimyası,sığır,oksitleyiciler,şap hastalığı,süt sığırı,nitrik oksit,sığır hastalıkları,viral hastalıklar,antioksidanlar
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi