Koyunlarda Gebelik Öncesi Gebelik ve Doğum Sonrası b hidroksibütirik Asit Glukoz ve Trigliserid Düzeylerinin Araştırılması
Prof. Dr. Emine ATAKİŞİ
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Ayla Özcan
Prof. Dr. Şaban MARAŞLI
Özet: Gebelikte, artan enerji ihtiyacına paralel olarak kandaki glukoz düzeyi ortalama %40 oranında azalır. Aşırı yağ kullanıldığında kandaki keton cisimlerinde artış gözlenir. Yapılan çalışmada yağlı kuyruklu koyunların gebelik öncesi, gebelik ve doğum sonrası p-hidroksibütirik asit (P-HBA), glukoz ve trigliserid düzeylerindeki değişimler araştırıldı. Materyal olarak, 46,8±2,5 kg ve 34±4 aylık 10 adet sağlıklı yağlı kuyruklu koyun kullanıldı. Kan numuneleri, koç katımından 15 gün önce, gebelik süresince her ay ve doğumdan 15 gün sonra olmak üzere toplam 7 kez alındı. Numuneler 3000 rpm'de 15 dakika santrifüj edilerek plazmaları elde edildi ve ölçümleri yapılıncaya kadar -50°C'de saklandı. Numunelerdeki p-HBA, glukoz ve trigliserid düzeyleri ticari kitlerle kolorimetrik olarak saptandı. Gebelik öncesi, gebelik ve doğum sonrası p-HBA düzeyleri arasında istatistiksel olarak bir fark tespit edilemezken, glukozun gebeliğin son üç ayında düşüş gösterdiği, trigliseridin ise gebeliğin son ayında arttığı tespit edildi. Sonuç olarak gebeliğin son döneminde büyüyen fötus ve uterus, erken laktasyon döneminde ise süt sentezi için enerji ihtiyacının artmış olabileceği düşünüldü. Yapılan bu çalışmada enerji ihtiyacının artması sonucunda plazma p-HBA düzeyleri etkilenmemekle birlikte glukoz ve trigliserid düzeylerinin değiştiği tespit edildi. Özellikle bu dönemlerde enerji açığını karşılamak için koyunların beslenme şeklinde değişiklik yapılmasının faydalı olabileceği kanaatine varıldı.
dölyatağı,triyosilgliserol,dölüt,trigliseridler,3-hidroksibütirik asit,enerji gereksinimleri,koyunlar,doğum sonrası dönem,glukoz,gebelik,gebelik süresi
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler CAB Abstracts, EBSCO Host, Global Health, Tübitak-Ulakbim (Yaşam Bilimleri) ve Türkiye Atıf Dizini
Basım Tarihi 01-2009