The Effect of L Carnitine Administration on Doxorubicine InducedHepatoxicity and Nephrotoxicity in Rabbits
Hidayet Metin Erdoğan
Mehmet Çitil
Mehmet Tuzcu
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Emine ATAKİŞİ
Vehbi Güneş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Erdoğan Uzlu
Bu çalışma doksorubisin (DOX) kaynaklı karaciğer ve böbrek hasarlarında L-carnitinin koruyucu etkilerinin araştırılması için tasarlanmıştır. Toplam 21 adet sağlıklı Yeni Zelanda ırkı albino tavşan 3 gruba ayrıldı. I. Gruptaki tavşanlara (n=8) 0.6 mg/kg/canlı ağırlık (CA) dozunda DOX intraperitoneal (IP) olarak 6 gün boyunca verildi, II. Gruptaki hayvanlara (n=7) 0.6 mg/kg/CA dozunda DOX, IP olarak ve 1000 mg/kg/CA dozunda LCAR, IP olarak 6 gün boyunca verildi ve III. Gruptakilere (n=6) ise 1000 mg/kg/CA dozunda LCAR, IP olarak 6 gün boyunca verildi. Çalışmanın başlangıcında (ilaç uygulamadan önce) ve ilaç uyguladıktan iki saat sonra 6 gün boyunca tüm hayvanların vena auricularislerinden kan örnekleri alındı. Çalışmanın sonunda ise tüm hayvanların histopatolojik muayeneleri yapıldı. Sadece DOX uygulanan tavşanlarda histopatolojik muayenelerde karaciğer ve böbreklerde şiddetli hasarlar tespit edildi. Diğer gruplara nazaran DOX grubundaki serum ALT, AST, üre ve kreatin konsantrasyonlarındaki önemli artış histopatolojik bulguları teyit etti. Histopatolojik ve biyokimyasal analizler paranteral LCAR uygulamasının karaciğer ve böbrekteki DOX kaynaklı yan etkilere karşı olası koruyucu role sahip olduğunu ortaya koymuştur.
yan etkiler,tavşan,karaciğer,doksorubisin,böbrekler,L-karnitin,histopatoloji,toksisite,koruma,böbrek toksisitesi
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI