Protective Effects of L carnitine on Doxorubicine Induced Cardiomyopathyin Rabbits
Citil Mehmet
Erdogan Hidayet Metin
Uzlu Erdogan
Atakisi Emine
Gunes Vehbi
Tuzcu Mehmet
Uzun Metehan
Dogan Abdullah
Bu çalışmada Doksorubisinin (DOX) kalp dokusunda oluşturacağı yan etkiler üzerine L-karnitinin (LCAR) koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, çalışmada toplam 21 adet sağlıklı albino Yeni Zelanda tavşanı üç ayrı grup oluşturularak kullanıldı. Grup I’deki tavşanlara (n=8) 0.6mg/kg canlı ağırlık (CA) dozda DOX, Grup II’deki tavşanlara (n=7) 0,6mg/kg CA dozda DOX ile 1000 mg/kg CA dozda LCAR İP, Grup III’teki tavşanlara (n=6) 1000mg/kg CA dozda LCAR İP yolla günde bir kez 6 gün süreyle uygulandı. Bütün hayvanlardan kan örneklerinin toplanması ilk ilaç kullanımından önce ve 6 gün boyunca ilaç uygulamasını takiben 2 saat sonra gerçekleştirildi. Çalışma sonunda tüm hayvanlardan patolojik değerlendirmeler için numuneler alındı. Yalnızca DOX grubundaki tavşanların kalp dokularında makroskobik ve mikroskobik değişimler belirlendi. Çalışma süresince ve tüm gruplardaki hayvanlarda kardiyak troponin-I ve T rapid assay testleri negatif olarak tespit edildi. Çalışmanın 0. gününde tüm gruplardaki hayvanlardan elde edilen biyokimyasal değerler arasında anlamlı bir farklılık belirlenmezken, çalışmanın ilerleyen günlerinde istatistiksel olarak farklılıklar tespit edildi. DOX grubundaki hayvanlardan elde edilen troponin-I düzeyleri ile CK-MB ve LDH enzim aktiviteleri LCAR kullanılan gruplarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak yüksek olduğu belirlendi. Histopatolojik ve biyokimyasal analiz sonuçları, parenteral LCAR uygulamalarının doksorubisinin kalp dokusu üzerindeki yan etkilerine karşı koruyucu etkilere sahip olduğunu göstermektedir.
tavşan,troponin,doksorubisin,deney hayvanları,L-karnitin,kardiyomiyopati,antineoplastik ajanlar
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI