Yazarlar (6) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Özet |
Çalýşmada, farklý miktarlarda tüketilen meşe yaprağýnýn (Quercus hartwissiana), polietilen glikol (PEG) varlýğýnda ya da yokluğunda, redükte glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA), β-karoten ve retinol gibi oksidan/antioksidan sistemde rolü olan parametrelere etkisinin olup olmadýğýnýn araştýrýlmasý amaçlanmýştýr. Çalýşmada materyal olarak canlý ağýrlýk ortalamasý 33.0±0.7 kg olan 42 kuzu kullanýldý. Her grupta 6 kuzu olacak şekilde 7 gruba ayrýldý. Deneme boyunca bireysel kafeslerinde barýndýrýlan hayvanlara kuru madde bazýnda 272 g konsantre yem ve değişik miktarlarda kuru ot verildi. Grup 1: Standart rasyon (Kontrol), Grup 2: 185 g meşe yaprağý ve 0 g PEG; Grup 3: 185 g meşe yaprağý+ 10 g PEG; Grup 4: 185 g meşe yaprağý+ 20 g PEG; Grup 5: 370 g meşe yaprağý; Grup 6: 370 g meşe yaprağý+ 20 g PEG; Grup 7: 370 meşe yaprağý+ 40 g PEG verilerek beslendi. Tüm hayvanlardan denemeye başlanýldýğý gün (kontrol), 30. ve 60. günlerinde kan numuneleri toplandý. Tam kanda GSH, plazmada MDA, β-karoten ve retinol düzeyleri kolorimetrik olarak saptandý. Kaba yem kaynağý olarak katýlan meşe yaprağýnýn PEG varlýğýnda ya da yokluğunda lipid peroksidasyonun belirteci olan MDA, antioksidan özelliğe sahip GSH, retinol ve β-karoten düzeylerinde istatistik olarak önemli bir farka neden olmadýğý tespit edildi. Gruplar günlere göre mukayese edildiğinde sadece Grup 4’teki 60. gün MDA düzeyinin diğerlerine göre istatistik olarak düşük (P< 0.05) olduğu bulundu. Bu sonuçlara bakýlarak meşe yaprağýnýn antioksidatif parametreler yönünden olumlu ya da olumsuz bir etkisinin olmadýğý sonucuna varýldý. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2008 |
Cilt No | 14 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 145 / 149 |