İslam Borçlar Hukukunda Bedellerin Miktarında Yapılan Değişikliğin Sözleşmeye Etkisi
Doç. Dr. Ahmet EKİNCİ
Muâmelât alanında fakihlerin üzerinde çokça kafa yorup, farklı görüşler ortaya koyduğu meşhur konulardan biri de alışverişlerde yapılan arttırım ve indirimlerin asılsatışa dâhil olup olmadığı meselesidir. Alışverişlerde akid tamamlandıktan sonrabâyi veya müşteriden bir tarafın aldanması, aldatılması gibi gerekçelerle veya herhangi bir gerekçe olmaksızın müşteri veya satıcı tarafından semende arttırım veyaindirimin yapılması ile satıcının sattığı malda arttırım yapması fakihler tarafındancâiz görülmüştür. Konuya ilişkin olarak fakihlerin ihtilafa düştüğü nokta ise yapılan arttırım veya indirimin asıl satışa eklenip eklenmeme meselesidir. Bu noktadafakihler tarafından üç farklı görüş ileri sürülmüştür. Hanefî ve Mâlikîler’in temsilettiği birinci görüşe göre semende yapılan arttırım ve indirim ile satıcının maldayaptığı ziyadeler, asıl satışın bir devamı niteliğinde olup asıl satışa dâhildir. Şâfiî veHanbelî mezheplerinde, sadece meclis veya şart muhayyerliğinin olduğu zamanda yapılan arttırım ve indirimler asıl satışa eklenirken bunların olmadığı zamandayapılanlar ise hibe kabul edilmektedir. İmam Züfer (ö. 158/775) ise alışverişlerdeyapılan arttırım ve indirimi hiçbir şekilde asıl akde eklemez.
Dergi Adı Kilis 7 December University Journal of Theology
Basım Tarihi 06-2020