The Examination of the Readability Levels of Texts in 9th Grade Biology Textbook
Şeyda Gül
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Esra Özay Köse
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Emine Hatun DİKEN
Bu çalışmanın amacı, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında kullanılmaya başlanan MEB 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı'nın ünitelerindeki metinlerin okunabilirlik düzeylerini belirlemektir. Genel olarak nitel yaklaşımın benimsendiği bu çalışma, belge analizine dayalı betimsel bir çalışmadır. Çalışmada 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren ders kitabı olarak kabul edilen MEB 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı'nın üç ünitesinde rastgele seçilen 33 metnin okunabilirlik düzeyleri "Ateşman okunabilirlik formülü" ile incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre biyoloji ders kitabında yer alan ünitelerde yer alan metinlerin okunabilirlik düzeyinin "zor" kategoride, ancak "orta zorluk" sınırına çok yakın olduğu belirlenmiştir. Bulgular üç ünite için ayrı ayrı incelendiğinde, birinci ünite olan "Yaşam Bilimleri Biyolojisi" ünitesiyle ilgili metinlerin okunabilirlik düzeyinin "zor" olduğu; İkinci birim olan "Hücre" birimindeki metinlerin okunabilirliği "orta" düzeydedir; Son olarak, üçüncü ünitedeki ve "Yaşam Dünyası" olarak tanımlanan metinlerin okunabilirlik düzeyinin "orta" olduğu sonucuna varılmıştır.
Dergi Adı Çukurova University Faculty of Education Journal
Basım Tarihi 03-2020