BİST İmalat Sektöründe Yer Alan İşletmelerde Maliyet Yapışkanlığının İncelenmesi
Doç. Dr. Emre HORASAN
Alirıza Ağ
Doç. Dr. Tuncer YILMAZ
Çalışmanın amacı, BİST’de yer alan imalat sektöründeki işletmeler-de maliyet yapışkanlığını incelemektir. Bu amaçla, satışlar ile satışların maliyeti ve faaliyet giderleri arasında maliyet yapışkanlığının olup ol-madığı gözlemlenmiştir. Çalışmada 176 imalat şirketi küçük, büyük ve bir bütün olmak üzere üç grup halinde, dört farklı model ile sınanmıştır. Şirketlerin 2010-2018 dönemi yıllık verileri SPSS istatistik programında analiz edilerek bulgulara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, bir ve iki yıllık periyotta Satışlar ile Satışların Maliyeti arasında maliyet ya-pışkanlığı tespit edilmezken, Satışlar ile Faaliyet Giderleri arasında ise her iki periyotta küçük ölçekli ve tüm işletmelerde maliyetlerin yapışkan olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Maliye ve Finans Yazıları
Basım Tarihi 04-2020