Slope Stability Evaluation of Basement Excavation: A Case Study
Arş. Gör. Ahmet ERDAĞ
Bir derin kazı işleminin komşu parsellerdeki alt ve üst yapı unsurlarında veya arsalarda herhangi bir stabilite kaybına ve yapısal hasarlara neden olmaması, inşaat işçi sağlığı ve güvenliği riski yaratmaması için önlemleriyle birlikte projelendirilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Bu çalışma, temel kazısı nedeniyle oluşabilecek zemin hasarlarının bir örneğini temsil etmektedir. Kazı ile etkilenen zeminin özellikleri jeolojik araştırma yoluyla analiz edilmiştir ve farklı analiz aşamalar için zemin modelleri oluşturulmuştur. Çalışma, yaygın olarak kullanılan limit denge (LE) yöntemleriyle temel kazısında meydana gelebilecek şev stabilitesi analizlerini ele almaktadır. Bu makalede İstanbul Sarıyer ilçesi İstinye Mahallesi'ndeki 3 katlı bir okul binasının bodrum katının inşasından önce kazı çevresinde meydana gelebilecek şev problemleri incelenmiştir. Bölgeye ait detaylı sondaj raporları alınarak geoteknik ve yapısal parametreler belirlenmiş, çalışma alanı limit denge yöntemine dayalı Rocscience Slide 6.0 programı ile modellenerek bodrum kazıları değerlendirme sonucunda kazı sonrası bodrum inşası güvenliği için şevli kazı yapılmıştır ve şevli kazıların stabilite analizi sonucu eğim güvenliğinin yeterli olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Dergi ISSN 1936 - 1948