Yazarlar |
Dr. Öğr. Üyesi Sezen HARMANKAYA
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet HARMANKAYA
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu araştırmada Kars yöresinde üretimi yapılan kaşar, çeçil, lor ve beyaz peynir örneklerinin mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri incelendi. Örnekler mikrobiyolojik olarak toplam aerob mezofilik bakteri, koliform grubu bakteri, E. coli, Enterobacteriaceae, Stafilokok-Mikrokok, maya-küf, Salmonella spp. ve L. monocytogenes yönünden değerlendirildi. Peynir örneklerinin pH değerleri pH-metreyle, asitlik ve tuz miktarları titrasyon yöntemiyle, yağ miktarı Gerber metoduyla ve rutubet miktarı gravimetrik yöntemle tespit edilerek örneklerin kimyasal özellikler açısından standartlara uygun olup olmadıkları belirlendi. Sonuç olarak incelenen kaşar peyniri örneklerinden %28’inin tuz ve %40’ının rutubet; çeçil peyniri örneklerinden %60’ının tuz ve %40’ının rutubet; lor örneklerinden %4’ünün L. monocytogenes, %20’sinin tuz ve %28’inin rutubet; beyaz peynir örneklerinden %8’inin L. monocytogenes, %48’inin tuz ve %28’inin rutubet yönünden Türk Standartlarında belirtilen kriterlere uygun olmadığı belirlendi. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda incelenen peynir örneklerinin bazılarının mikrobiyolojik açıdan risk oluşturabileceği ve kimyasal yönden de ilgili standartlara uymadığı belirlendi. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 2147-3129 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 09-2020 |
Cilt No | 9 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 1389 / 1400 |
Doi Numarası | 10.17798/bitlisfen.658163 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/doi/10.17798/bitlisfen.658163 |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 1 |