Dişi Gürcü Keçilerinde Mera Öncesi, Merada ve Mera Sonrası Dönemde Bazı Biyokimyasal Parametrelerin Değerlendirilmesi
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Doç. Dr. Mükremin ÖLMEZ
Doç. Dr. Mushap KURU
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Doç. Dr. Mustafa MAKAV
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Amir Naseri
Erdoğan Uzlu
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Bu çalışmada dişi Gürcü keçilerinde, meraya çıkmadan önce, mera sezonunda ve mera beslemesinin bittiği dönemde bazı biyokimyasalparametrelerdeki değişimin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 2-4 yaşlı, sağlıklı 30 dişi Gürcü keçisi kullanıldı. Keçilerin dakikadakisolunum (R) ve nabız sayıları (P) ile rektal ısıları (T) belirlenmiştir. Dişi Gürcü keçilerin kan örnekleri mera öncesi (4 ay), mera beslemesi(4 ay) ve mera sonrasında (4 ay) olacak şekilde her dönemin ortasında alınmıştır. Alınan serum örnekleri tam otomatik biyokimya cihazıile ölçülmüştür. Glukoz (GLUK, ortalama 56.88 mg/dL), laktat dehidrogenaz (LDH, ortalama 370.93 IU/L), trigliserit (TG, ortalama 21.15mg/dL) ve total protein (TP, ortalama 9.11 g/dL) konsantrasyonunun mera öncesi dönemde diğer dönemlerden istatistiksel olarak(p<0.05) önemli ölçüde düşük bulunduğu tespit edilmiştir. Kalsiyum (Ca, ortalama 9.41 mg/dL) ve aspartat aminotransferaz (AST,ortalama 123.15 IU/L) seviyesinde dönemler arası istatistiksel fark belirlenemezken, magnezyum (Mg, ortalama 2.68 mEq/L) seviyesininmera öncesi dönemde mera sonrasına göre istatistiksel açıdan önemli yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.0001). Düşük yoğunluklulipoprotein (LDL-C, ortalama 30.05 mg/dL) konsantrasyonu meraya göre, mera sonrası süreçte istatistiksel önem seviyesinde yükseldiğibelirlenmiştir (p<0.001). Sonuç olarak, Gürcü keçilerinde geleneksel şekilde yapılan beslenmenin farklı dönemlerinde, bazı serumbiyokimyasal parametrelerin önemli ölçüde etkilendiği tespit edilmiştir.
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 06-2020