Clinical, histopathological and immunohistochemical evaluation of the effects of topical NPH-insulin on full-thickness open wounds: an in vivo study in diabetic and non-diabetic mice
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Sadık Yayla
Prof. Dr. Başak KURT
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Prof. Dr. Seyit Ali BİNGÖL
Doç. Dr. İsmail CAN
Prof. Dr. Turgay DEPREM
Diyabetik hastalarda lokal sirkülasyonun bozulması ve enfeksiyon nedeniyle yara iyileşmesi sekteye uğrar veya gangren şekillenerek iyileşme imkansız bir tabloya dönüşür. Son zamanlarda topikal insülinin kullanımına dayalı yara sağaltım modelleri araştırmalara konu olmaktadır. Sunulan çalışma ile diyabetik ve non-diyabetik farelerde oluşturulan tam kalınlıkta açık yara sağaltımı amacıyla topikal NPH insülin kullanımının, yara iyileşmesi üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada, non-diyabetik ve diyabetik 72 adet erişkin erkek Swiss Albino fare kullanıldı. Tüm farelerde, genel anestezi eşliğinde sırt bölgesinde 1 cm çapında tam kalınlıkta deri eksizyonu ile yara oluşturuldu. Diyabetik ve non-diyabetik gruptaki hayvanlar NPH insulin ve kontrol grubu olmak üzere ikişer alt gruba ayrıldı. Üç, 7 ve 14. günlerde dijital ortamda yara yüzey alanı ölçümleri yapıldıktan sonra, histopatolojik ve immunohistokimyasal incelemeler için hayvanlar sakrifiye edildi. Yara alanı ölçümlerinde, non-diyabetik insülin grubunda tedavinin 7 ve 14. günlerinde, diyabetik insülin grubunda ise 3, 7 ve 14. günlerde kontrol gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir küçülme olduğu gözlendi. Histopatolojik incelemeler, granülamatöz yapıların non-diyabetik insülin grubunun yara bölgesinde kendi kontrol grubuna göre 3. günde, diyabetik grubun kendi kontrol grubuna göre ise 14. günde belirgin artış gösterdiğini ortaya koydu. İmmunohistokimyasal analizlerde diyabetik insülin grubunda 3. gün α-SMA’da artış, 14. gün TGF-β1’de düşüş dikkati çekerken, tüm diyabetik gruplarda 7. gün IGF-I’in önemli oranda düşüş gösterdiği belirlendi. Sunulan çalışma ile diyabetik ve non-diyabetik doku kayıplı yaraların sağaltımında topikal insülin uygulamasının iyileşmeyi belirgin şekilde hızlandırdığı ortaya konuldu.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi