Histopathological and immunohistochemical evaluation of congenital cutaneous melanomas in calves (3 cases).
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Sadık Yayla
Dicle Üniversitesi, Türkiye
Vücutlarının farklı bölgelerindeki deri üzerinde siyah kitle bulunan 3 erkek buzağı klinik olarak muayene edildi. Kitlelerin doğumla beraber görüldüğü ve zamanla büyüdükleri bildirildi. Tüm kitleler rutin cerrahi yolla alındı ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Tümör kitlelerinin yuvarlak veya iğsi çekirdekli hücrelerden oluştuğu ve sitoplazmalarının melanin granülleri ile dolduğu görüldü. Mitoz oranı yüksek büyütmede ortalama 5-7 olarak belirlendi. Neoplastik melanositlerde Melan A, HMB-45, S-100, NSE ve vimentin için sitoplazmik reaksiyon görüldü. Yine tümör hücreleri Ki-67 nükleer pozitif reaksiyon gösterdi. Nükleer pleomorfizim ve yüksek mitotik oranla birlikte, tümör hücrelerinin melanositik markırlara karşı pozitif reaksiyonu kitlelerin melanom olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, melanosit kökenli tümörlerin biyolojik karakterinin belirlenmesinde ileri görüntüleme teknikleri ile birlikte histopatolojik ve immunohistokimyasal değerlendirmeler yapılmalıdır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı ankara univ vet fak derg
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded