Bir tuj ırkı kuzuda atresia ani atresia vulva ve rektovaginal fistül anomalisi
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Prof. Dr. Vedat BARAN
Sadık Yayla
Hasan Özen
Bu olgu sunumunda bir kuzuda rastlanan atresia ani, atresia vulva, rektovaginal fistül olgusunun tanımlanması ve sağaltım sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Olgumuzu perineal bölgede portakal büyüklüğünde bir kitle şikayeti ile kliniğimize getirilen üç günlük bir kuzu oluşturdu. Yapılan klinik muayenesinde atresia ani ve atresia vulva tespit edildi. Palpasyonda kitlenin fluktuan yapıda olduğu anlaşıldı. Sedasyon ve lokal infiltrasyon anestezi altında kitleye operatif müdahalede bulunuldu. Anüs düzeyinde deriden sirküler tarzda bir parça diseke edilerek anal fissür oluşturuldu. Vulva açıklığı oval tarzda bir ensizyon oluşturuldu. Kitle içeriğinin mekunyumla karışık idrar olduğu anlaşıldı. Ayrıca, vagina yapısındaki kitlenin dorsalinde rektavaginal fistül tespit edildi. Fistülün ağzı bir adet yatay U dikişi uygulanarak kapatıldı. Vaginal yapı perineal bölgede yumuşak dokulardan ayrılarak normal lokalizasyonuna getirildi. Ayrıca buradan alınan doku örneği histopatolojik olarak incelendi ve çok katlı yassı epitelle ile örtülü kutan mukozadan oluşan vaginal yapı olduğu anlaşıldı. Postoperatif süreçte kuzunun normal şekilde idrar ve defekasyonunu yapabildiği gözlendi. Sonuç olarak bu olgu sunumunun klinik pratiğe ve literatüre katkı sağlayacağı kanısındayız.
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi.
Dergi Tarandığı Indeksler Tübitak
Basım Tarihi 01-2015