Immunohistochemically evaluation of PCNA and MMP-9 expressions in different types of canine mammary carcinomas
Doç. Dr. Emin KARAKURT
Doç. Dr. Mushap KURU
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Prof. Dr. Hasan ORAL
Dr. Öğr. Üyesi Hilmi NUHOĞLU
Ayfer Yıldız
Bu çalışmanın amacı, köpeklerde görülen çeşitli meme karsinomu alt tiplerinde hücre proliferasyonu ile invazyon-metastaz kapasitesi arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını PCNA ve MMP-9 gibi immunohistokimyasal belirteçler aracılığıyla ortaya koymaktır. Bu çalışmanın materyali, 2012-2020 yılları arasında anabilim dalımıza getirilen yaş ortalaması 8,4 yıl olan 6 Kangal ve 4 Setter köpeğinden alınan meme kanseri doku örnekleri oluşturdu. 10 meme karsinomu vakasından 4'ü intraduktal papiller karsinom, 4'ü miks karsinom, 1'i solid karsinom ve 1'i tübüler karsinom olarak sınıflandırıldı. Solid alt tipte en yüksek ortalamada PCNA ve MMP-9 pozitif hücre sayısı bulundu. Sonuç olarak sadece solid alt tipte hücre proliferasyonu ile invazyon ve metastaz kapasitesi arasında pozitif bir ilişki olabileceği kanısına varıldı.
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2020