Immunohistochemical assessment of S100, Vimentin, PCNA, p53 and MMP-9 expressions in bovine melanomas
Doç. Dr. Emin KARAKURT
Doç. Dr. Uğur AYDIN
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Dr. Öğr. Üyesi Hilmi NUHOĞLU
Uğur Yıldız
Arş. Gör. Ayfer YILDIZ UYSAL
Emre Kurtbaş
Bu çalışmada, sığır melanomlarının agresifliğini ve tanısı için PCNA, p53, MMP-9, Vimentin ve S100 ekspresyonlarının immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın materyali bölümümüze getirilen 10 sığırdan alınan melanom biyopsi örneklerinden oluşmuştur. Sığırlardan alınan doku örnekleri, %10’luk tamponlu formalin solüsyonunda tespit edildi. Rutin prosedürlerden sonra hazırlanan parafin bloklardan 5 μm kalınlığında kesitler alındı. Ağartma için bazı ağır pigmentli tümör kesitleri deparafinize edildi, hidratlandı ve % 10’luk hidrojen peroksit (H2O2) çözeltisi içinde 65oC'de 5 saat süreyle, kesitler berrak hale gelene kadar inkübe edildi ve kesitlere histopatolojik değişikliklerin tespit edilmesi için Hematoksilen & Eozin (H&E) boyaması yapıldı. Kesitler ışık mikroskobu altında incelendi ve fotoğraflandı. İmmünohistokimyasal yöntem olarak Avidin-Biotin Peroksidaz yöntemi kullanıldı. Tümöral kitlenin soliter, sert, tüysüz, oval-yuvarlak şekilli ve oldukça büyük olduğunu gözlemledik. Sitoplazmalarında çok sayıda büyük kahverengimsi siyah granüler melanin pigmenti içeren iğsi ve epiteloid tipi tümör hücrelerini tespit ettik. Tüm melanom vakaları S100, Vimentin, PCNA, p53 ve MMP-9 ekspresyonları için immün pozitifti. Sonuç olarak, bu immünohistokimyasal belirteçlerin sığır melanomlarının prognozunda ve teşhisinde oldukça kullanışlı olduğunu düşünmekteyiz.
bovine,melanoma,immunohistochemistry,prognosis
Dergi Adı Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi