Kars İli ve Yöresinde Sığırlarda Tüberküloz İnsidensi ve Lezyonların Lokalizasyonu Üzerine Patolojik İncelemeler
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Bir çalışma ile, Kars İli ve yöresinde sığırlarda tüberküloz (Tb) insidensinin saptanması, lezyonlann lokalizasyonunun belirlenmesi ve patolojik olarak incelenmesi amaçlandı. Çalışmada 3261 sığır granülomatöz lezyonlar yönünden incelendi ve 29' unda (% 0.9) Tb tespit edildi. Enfeksiyonun çoğunlukla (% 62) erken generalizasyon döneminde olduğu saptandı. Lezyonların özellikle akciğerler (% 81) ve mediastinal lenf düğümleri (% 92), daha az olarak da abdominal ve diğer organlarda lokalize olduğu görüldü. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak kazeifikasyon nekrozu veya mineralizasyon bulunan değişik büyüklükteki granülomların, yonca yaprağı biçiminde tek ya da konglomere tüberküllerden oluştukları gözlendi. Mikroskobik olarak, genç tüberküllerin epitelioid makrofajlar, Langhans dev hücreleri, lenfosit ve plazmositlerden oluştuğu; yaşlı tüberküllerin ise merkezinde kazeifikasyon nekrozu veya kalsifikasyon bulunduğu ve fıbröz kapsülle çevrildikleri izlendi. .Ziehl-Neelsen (Z.N) boyamada asido-rezistans basiller özellikle makrofajlar ve dev hücrelerinin sitoplazmasında. daha az olarak da kazeifiye kitlelerde ekstrasellular olarak tespit edildi.
sığır,Kars,lokalizasyon,tüberküloz,patoloji
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale