Pathological immunohistochemical and electron microscopic findings in the respiratory tract and skin of chickens naturally infected with avipoxvirus
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Mehmet Halıgür
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, kanatlı çiçek virusu ile doğal enfekte tavukların deri ve solunum kanalında patolojik, immunohistokimyasal ve elektron mikroskobik bulguların bildirilmesi amaçlandı. Klinik olarak, tavuklarda solunum güçlüğü, depresyon ve siyanoz dikkati çekti. Nekropside, ibik, sakal ve göz kapaklarında erozyon, kabuk ve nodüllere rastlandı. Histopatolojik olarak, stratum spinosumda epitel hücrelerinde hiperplazi ve sitoplazmalarında iri eozinofilik inklüzyon cisimcikleri görüldü. Benzer biçimde epitelial hiperplazi, sitoplazmik inklüzyon cisimcikleri ve submukozal mononükleer hücre infiltrasyonuna trakea ve bronş mukozasında da rastlandı. Avipoxvirus enfeksiyonu, hiperplastik epitel hücrelerinin sitoplazması ve inklüzyon cisimciklerinin antikorlarla pozitif immun reaksiyonu ve elektron mikroskopta epitelial inklüzyon cisimciklerinde çan benzeri tipik poxvirus partiküllerin varlığı ile tespit edildi.
bağışık yanıt,elektron mikroskopisi,çiçek hastalığı virüsü,teşhis,klinik görünüm,solunum sistemi,kümes hayvanları,sitoplazmik içerik,hiperplazi,histopatoloji,antikor,deri,immünohistokimya,tavuk
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES