Tuberculosis and sarcosporidiosis in the periorbital location in a hen
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Halil İbrahim Atabay
Şifa Üniversitesi, Türkiye
Atila Akça
Sunulan vakada, bir tavukta visseral organlarda tüberküloz lezyonlarına ilaveten periorbital bölgede tüberkülozis ve sarkosporidiozis tanımlandı. Tavuğun sağ gözünde periorbital bölgede ödematöz bir şişkinlik görüldü. Göz çevresindeki deri yüzüldüğünde, subkutiste jel kıvamında sıvı efuzyonu saptandı. Visseral organlarda sarımsı-beyaz renkte az sayıda ve değişen büyüklüklerde nodüller gözlendi. Histopatolojik olarak, periorbital subkutiste çok sayıda genç ve az sayıda yaşlı tüberküller, çizgili kas hücrelerinin sarkoplazmasında. sarkokistler ve visseral organlarda tipik yapılardan oluşan tüberküloz lezyonları tespit edildi. Parafin kesitlerin Ziehl-Neelsen ile boyanmasında az sayıda asido-rezistans basiller görüldü. Gliserinli Lowenstein-Jensen besiyerine yapılan ekimlerde Mycobacterium spp. üretildi.
kümes hayvanları,Sarcocystis,tüberküloz,yumurta tavuğu
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslararası dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNEWR FAKÜLTESİ DERGİSİ