Abortions in sheep due to Listeria ivanovii in the Kars region
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Bu çalışmada, Kars yöresinde Listeria ivanovii enfeksiyonuna bağlı koyun abortlarınin bildirilmesi amaçlanmıştır. Arpaçay ilçesine bağlı Taşlıdere köyünde 120 baş koyundan oluşan ve gebeliklerinin son döneminde olan bir sürüde Mart 2004 tarihinde bazı koyunlarda abortlar gözlenmiş; nekropsi yapılan 5 fötusun karaciğerlerinde diffuz nekroz odakları saptanmıştır. Histolojik olarak, atık fötusların karaciğer ve akciğerlerde yaygın koagulasyon nekrozu ile birlikte makrofaj ve nötrofil infiltrasyonları izlenmiştir. Fötuslann karaciğer ve akciğerlerinden yapılan bakteriyolojik kültürlerde L ivanovii subsp. ivanovifrim saf olarak ürediği gözlenmiştir.
epidemiyoloji,karaciğer,hayvan patolojisi,teşhis,Kars,dölüt,klinik görünüm,akciğerler,otopsi,histopatoloji,hastalık yaygınlığı,yavru atma,Türkiye,doku ölümü,koyunlar,Listeria ivanovii
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Abortions in sheep due to Listeria ivanovii in the Kars region