Psikolojik Sağlamlık ile COVID-19 Fobisi Arasındaki İlişkide Ruminatif Düşüncenin Aracı Etkisi
Doç. Dr. Ahmet ÖZMEN
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet COŞKUN
Emine Er
Bu araştırmada psikolojik sağlamlık ile COVID-19 fobisi arasındaki ilişkide ruminatif düşüncenin aracı etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın örneklemi farklı programlarında öğrenim gören 123’ü erkek ve 286’sı kadın toplam 409 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışmanın verilerini toplamada, “COVID-19 Fobisi Ölçeği”, “Connor ve Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”, “Ruminasyon Ölçeği Kısa Formu” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Çalışmada psikolojik sağlamlık ile COVID-19 fobisi arasındaki ilişkide ruminatif düşüncenin aracı etkisi yapısal eşitlik modeliyle incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; ruminasyonun COVID-19 fobisiyle pozitif yönde ilişkili olduğu ve ruminasyonun psikolojik sağlamlıkla negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca psikolojik sağlamlık ile COVID-19 fobisi arasında da negatif yönde bir ilişki saptanmıştır. Son olarak, dolaylı etkiye bakıldığında %95 güven aralığında ruminatif düşüncenin psikolojik sağlamlık ile COVID-19 fobisi arasındaki ilişkide aracılık rolünün olduğu ortaya konulmuştur. Diğer bir deyişle, psikolojik sağlamlığın COVID-19 fobisine karşı koruyucu rolüne ruminasyonun olumsuz bir katkısının olduğu gözlemlenmiştir. Tüm modelin anlamlı olduğu ve ruminasyon ile psikolojik sağlamlığın birlikte COVID-19 fobisindeki değişimin %12’sini açıkladığı tespit edilmiştir. İlgili alanyazın ışığında araştırma bulguları tartışılmıştır.
COVID-19/Pandemi dönemi,üniversite öğrencileri,COVID-19 fobisi,ruminasyon,psikolojik sağlamlık
Dergi Adı MANAS Sosyal Arastirmalar Dergisi
Basım Tarihi 07-2023