Pathological Immunohistochemical and Bacteriological Findings in the Mammary Glands and Supramammary Lymph Nodes of Cows with a History of Abortion due to Brucella abortus
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Mahmut Sözmen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Brucella abortus’a bağlı atık yapmış ineklerin meme bezi ve supramammar lenf düğümleri patolojik, immunohistokimyasal ve bakteriyolojik olarak değerlendirildi. Çalışma materyalini, ilk gebeliklerinde atık yapmış Brucella-seropozitif 11 inek oluşturdu. Histopatolojik olarak, meme bezlerinde lenfo-plazmositik ve histiyositik intersitisyel mastitis gözlendi. Lenf düğümlerinde folliküler hiperplazi ve medullar plazmasitozis görüldü. İmmunohistokimyasal olarak, 3 ineğin meme bezinde intralobular intersitisyum ve periduktal stromada özellikle makrofaj ve nötrofil lökositlerin sitoplazmasında brucella antijeni tespit edildi. Ayrıca, alveolar lumende deskuamatif alveolar epitelyumun şiddetli immunopozitif sitoplazmik reaksiyonu gözlendi. Lenf düğümlerinde, antijen bulunan makrofajlara sıklıkla medullar bölgede rastlandı. Dört ineğin meme bezi ve supramammar lenf düğümlerinden B. abortus biyotip 3 izole edildi. Brusellozisin kesin tanısında en güvenilir yöntem etken izolasyonu olmakla beraber, bakteriyel kültürün negatif olduğu veya dokunun formalin ile tespit edildiği durumlarda, brucella antijenlerinin ortaya konulması için immunohistokimyasal yöntemlerin teşhis aracı olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
brusellozis,Brucella abortus,meme bezleri,inek,lenf düğümleri,histopatoloji,seroloji,immünohistokimya
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES