İki Buzağıda Karşılaşılan Ektopik Böbrek Olgusu
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Prof. Dr. Mete CİHAN
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Bu olgu sunumu ile iki buzağıda karşılaşılan ektopik böbrek olgularının klinik, histopatolojik bulguları ve operatif sağaltım sonuçlarının sunulması amaçlandı. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi kliniğine getirilen buzağılardan ilkini kuyruk kısalığı ve arcus ischiadicus düzeyinde bir kitle bulunan Montafon ırkı, bir günlük dişi bir buzağı oluşturdu. Diğer olguyu ise perineal bölgede bir şişkinlik bulunan simental ırkı, dişi bir aylık bir buzağı oluşturdu. Her iki olguda da kitleler total olarak ekstirpe edildi ve histopatolojik olarak ektopik böbrek tanısı konuldu. İlk olgunun bir hafta sonra öldüğü diğer olgunun ise postoperatif 6. ayında sorunsuz bir şekilde yaşamına devam ettiği tespit edildi. Sonuç olarak yapılan literatür taramalarında ektopik böbrek olgularının perineal bölgede lokalize olduğuna dair kayıt bulunmamıştır. Bu yönüyle bakıldığında orijinal olarak görülen olguların literatüre katkı sağlayacağı söylenebilir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded