Bir Sığırcılık İşletmesinde Coenurosis Salgını
Prof. Dr. Gencay Taşkın TAŞÇI
Erdoğan Uzlu
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Bu çalışmada Türkiyenin Kuzeydoğu bölgesinde bulunan Kars ilinde 20 başlık bir sığırcılık işletmesinde coenurosis teşhisi konulan 4 dana incelendi. Olgular 2010 yılı Ocak-Şubat ayları arasında görüldü ve klinik muayenede, dönme hareketleri, tek taraflı körlük nedeniyle görme bozukluğu, baş bölgesine yapılan palpasyonda duyarlılık ve opistotonus tespit edildi. Nekropside hayvanlarda beyne yerleşmiş Coenurus cerebralis kistlerinin varlığı ortaya konuldu ve beyin dokusu histopatolojik olarak değerlendirildi. Sığırlarda klinik coenurosis ile ilgili olgu sayısı Türkiyede ve dünyada oldukça sınırlıdır. Günümüze kadar, sığırlarda tek bir çiftlikte kısa bir zaman periyodu içerisinde coenurosisin salgın olarak rapor edildiğine yönelik herhangi bir çalışma bulunmaması nedeniyle bu makalenin klinik veteriner hekimliğe önemli katkı sunacağı kanaatine varılmıştır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded